Cum protejăm pielea bebelușului pe timp de vară – bebeboutique.ro
Cum protejăm pielea bebelușului pe timp de vară

Cum protejăm pielea bebelușului pe timp de vară

Cum protejăm pielea bebelușului pe timp de vară

Vara este anotimpul în care ne simțim liberi și fericiți, nu-i așa? Este vremea vacanțelor, a plimbărilor, a prietenilor și a statului în aer liber. Dar pentru a te putea bucura pe deplin de tot ce are vara mai frumos de oferit, este important să ne luăm niște măsuri de siguranță pentru ca bebe să nu aibă de suferit. De teama unei insolații sau a unei supra-încălziri ne vine uneori nici să nu mai ieșim din casă. Dar ar fi păcat să nu ne bucurăm de vară. Așadar haideți să vedem ce putem să facem ca să ne fie bine tuturor.   

Dacă bebe are până în 6 luni

Pielea bebelușilor conține puțină melanină, pigmentul care dă culoare pielii, părului și ochilor. Iar melanina este prima barieră de protecție în calea soarelui. Așadar acesta este primul lucru care trebuie reținut: faptul că nu ne putem baza nicicum pe bariera proprie de protecție a pielii de bebeluș, pentru că ea nu există deocamdată.

În același timp nici crema cu factor de protecție nu este de folosit în primele 6 luni de viață întrucât pielea bebelușilor nu poate deocamdată să se protejeze de substanțele chimice pe care le conține crema de soare. Și mai mult decât atât, putem și contribui, fără să vrem, la dezvoltarea unei dermatite atopice cu care ne vom confrunta apoi recurent.

 

Dacă excludem crema, totuși cum îl putem ajuta pe bebe să se bucure de vară?

  • În primul rând expunându-l la soare cât se poate de puțin. Umbra este cuvântul cheie în această perioadă. Nu ieșim afară în intervalul orar 11 – 17, atunci când radiațiile solare sunt cele mai puternice.
  • În al doilea rând punându-i o pălărie de soare pe cap, cu boruri cât mai mari. Pălăria este preferabil să fie confecționată dintr-un material care are factor de protecție solară. Și cu cât îl obișnuim pe bebeluș mai devreme să poarte pălărie, cu atât șansele să o respingă mai târziu scad.
  • În al treilea rând să avem în vedere faptul că și hainele pe care le poartă ar trebui să îî ofere protecție solară. O idee bună și simplu de folosit sunt chiar costumele de plajă pentru bebeluși.
  • În al patrulea rând: hidratarea corespunzătoare.
  • În al 5-lea rând, folosește diverse bariere de protecție din calea razelor soarelui, cum ar fi parasolarele pentru cărucioare sau landou; umbrelele pentru cărucior sunt și ele o idee foarte bună. De menționat aici ar fi ca toate aceste bariere ar trebui să aibă la rândul lor factor de protecție 50+.
  • În al 6-lea rând, ochelarii de soare sunt un accesoriu tare util și simpatic pentru bebeii care ii tolerează. Aici rămâne de văzut dacă rămân pe nas mai mult de câteva secunde. Asta depinde numai de personalitatea lui bebe!

 

O observație aici ar fi legată de supra-încălzirea bebelușului pe timp de vară, ale cărei semne ar fi bine să le prevenim. De precizat aici ar fi faptul că organismul bebelușilor se supraîncălzește și se răcește mult mai rapid decât cel al adulților. Așa că nu îl îmbrăca niciodată mai gros decât te-ai îmbrăca tu și nu îi acoperi căruciorul cu absolut nimic în timp ce doarme. Ține-l la umbră și lasă aerul să circule în voie pentru a-l aerisi și răcori.

În cazul în care vezi că bebe s-a supraîncălzit și se simte inconfortabil din cauza căldurii, îi poți face o baie călduță pentru a-i regla un temperatura.

 

Dacă bebe are peste 6 luni este cel mai indicat să folosești creme special destinate bebelușilor, fără ingrediente inutile, fără parfum și cu factor de protecție 50+ sau chiar mai mare. Gamele de dermato-cosmetice din farmacii au produse de soare bune și sigure pentru pielea delicată a copiilor, bebelușilor și de ce nu, a mamelor.

 

 

Alte probleme ale pielii care pot apărea pe timp de vară

 

  • Arsurile solare:

Din păcate cu toată grija pe care le-o purtăm copiilor noștri, arsurile solare pot să mai apară uneori. Vara este cel mai ușor să ne lăsăm duși de val și să mai ieșim afară din când în când în afara intervalului orar recomandat. Conform site-ului whattoexpect.com, o arsură severă în copilărie dublează riscul de melanom malign, cel mai periculos tip de cancer de piele, mai târziu în viață. Dacă totuși pățim asta, pune-i bebelușului o compresă rece pe locul afectat, câte 10-15 minute, de mai multe ori pe zi, până când roșeața dispare. Gelul de aloe vera este și el recomandat, la fel ca orice cremă naturală de vindecare. Îți recomand și să vorbești cu pediatrul neapărat dacă bebe are sub 1 an.

 

  • Petele de la căldură:

Conform aceluiași whattoexpect.com, acest tip de erupție cutanată apare sub formă de mici umflături roșii pe față, gât, axile și partea superioară a trunchiului și îl poate face pe bebe să fie tare indispus. Asta se întâmplă pentru că aceste mici umflături - care sunt cauzate de porii înfundați ai glandelor sudoripare care captează transpirația - sunt dătători de mâncărime și disconfort. Ca remediu recomand încă o dată băile călduțe pentru răcorire și vestimentație adecvată. Cam într-o săptămână erupția se va retrage de la sine în mod normal.

 

  • Pișcăturile de insecte:

Acestea sunt inevitabile din păcate, se vor întâmpla mai devreme sau mai târziu. Ce ține de tine este să îl protejezi cu repelente adecvate vârstei și să urmărești evoluția oricărei pișcături. Este posibil ca unele dintre acestea să se umfle și înroșească destul de tare. Aplică deasupra locului o compresă rece și dacă vezi că locul este tot roșu și umflat, atunci o cremă calmantă pe bază de plante poate face minuni. Un exemplu ar fi Calmiderm, bună pentru întreaga familie. În cazul mușcăturii de căpușă, vizita la spital este obligatorie.

 

 

Vara este pe cât de frumoasă, pe atât de provocatoare, atât pentru noi cât mai ales pentru bebelușii noștri, care abia ce au venit pe lume și au atâtea de descoperit și de asimilat. Dar cu un pic de grijă și cu foarte multă bunăvoință, atât pentru bebe cât și pentru noi, vom avea parte de o vară fericită și tihnită. Explorări plăcute și vacantă frumoasă tuturor!

 

 

Comandă telefonic